Foredrag med Audun Myrvold i høstferien 2022

Foredrag med Audun Myrvold i høstferien 2022

Publisert av Ole Johan Stokstad den 01.12.22.

Midtre Syndin Hytteeierforening, i samarbeid med Syndinstøga, inviterte til foredrag med Audun Myrvold torsdag kveld i høstferien. Rundt 60 personer trosset regn og vind og møtte opp for å høre Audun Myrvold fortelle. Det ble et veldig interessant og spennende foredrag med både lokal historie og lokale sagn og historier. Audun Myrvold fortalte levende og engasjert om hvordan folk etablerte seg i området for flere hundre år siden, hva de levde av og hvordan de satte navn på steder rundt seg. Vi fikk høre at gårdsnavn som ender på e, er blant de eldste i bygda, og at alle stedsnavn som ender på -in er en innsjø. Helin, for eksempel, betyr mangefarget innsjø fordi det kan se ut som den har mange farger fordi grunner i vannet gjør at det ser ut som vannet har mange farger når man ser ned på det. Syndin er vann ved et sund, og Flyin er innsjø ved en flye, en flate om du vil.

Vi som var til stede, kunne levende forestille oss Huldrene og Haugfolket som passer på stølene om vinteren. Det er derfor det er viktig å knipse en mynt over skulderen og takke for seg til Haugfolket når en forlater stølen om høsten. Må man opp igjen på stølen før sommeren, må man huske å banke på døra to ganger for å varsle Haugfolket at en kommer på besøk. Hvis ikke, kan det hende Huldra kommer på besøk seint om kvelden. Ser du ei ven og vakker jente på trappa utenfor stølen seint om høsten, se godt etter om du kan se ku-halen hun gjemmer under skjørtet. Vi må også være forsiktig med å kaste varmt vann ut. Si fra først så Haugfolket ikke brenner seg på det varme vannet. Og husk å banke på døra for å si fra til Haugfolket når du kommer opp på stølen igjen neste sommer.

Audun Myrvold fortalte også levende om Hulabakken, historiene rundt ham og skatten han gjemte i Vestfjellet. Det finnes mange historier om denne karen. Dette er Audun Myrvolds versjon: Hulabakken ble født i Hallingdal for 250 år siden, og han hadde en drøm om å bli rik. En dag fikk han et tilbud fra en Haug-kar oppe i bakken for stølen. Haugkaren tilbød Hulabakken en hatt som gjorde ham usynlig. I bytte ville Haugkaren ha søstera til Hulabakken. Hulabakken mente å si nei, men sterke kreften dro i ham, og et ja glapp ut av ham. Søstera forsvant, og Hulabakken fikk hatten. Med den på hodet kunne han stjele og røve så mye gods og gull han ville uten å bli oppdaget. Skattene han røvet gjemte han i en eller flere huler i fjellet. Han hadde ei «Kvardagsstove» og ei «Helligdagsstove». Som det ofte går, ble Hulabakken til sist oppdaget av en kar som var synsk. Som synsk kunne han se Hulabakken selv om han hadde hatten på. Fire karer fant Hulabakken ved en elv. Det ble slåsskamp, og Hulabakken mistet hatten og ble synlig. De fire karene spente fast Hulabakken mellom 4 hester og truet ham til å fortelle hvor skatten var gjemt. De lovet at han skal få leve hvis han bare fortalte hvor skatten var. Han ledet dem til «Kvardagsstova» der de fire karene fant masse gull og sølv. Men mye vil ha mer, så hvorfor ikke prøve seg på «Helligdagsstova» også. De slepte Hulabakken etter en båt for å tvinge ham til å røpe hvor resten av skatten var, men det fikk de aldri vite. Hulabakken druknet der ute i fjorden, og skatten har aldri blitt funnet. Hulene befinner seg inn under Gråkampen og Langefonnkampen, men alle som prøver å finne skatten, har opplevd merkelige ting, onde krefter som gjør at de ikke kan være der. Audun Myrvold har selv vært i hula. Han opplevde et ras som gjorde at han måtte komme seg ut litt fort.

Det sies at skatten en dag skal bli funnet av to brødre, men den ene broren kommer ikke levende ut igjen fra hula. Tør du lete etter skatten til Hulabakken?