Rakfiskprodusenten Trøsvik Gård

Rakfiskprodusenten Trøsvik Gård

Publisert av Cille Jacobsen den 19.12.23.

Valdres har rike mattradisjoner. Det er særlig rakfisk som har plassert Valdres på det norske matkartet. Hytteeiere på Syndin er så heldige å ha en anerkjent rakfiskprodusent i nærområdet: Trøsvik Gård i Lomen på vestsiden av Slidrefjorden.

Sammen med fem andre rakfiskprodusenter i Valdres utgjør Trøsvik Gård Valdres Rakfisk BA, som garanterer at fisken er oppdrettet og foredlet i Valdres. Gruppen er godkjent for bruk av Godt Norsk-merket, og de har også rett til å benytte Matmerks Spesialitetsmerke.

Trøsvik Gård startet oppdrett av rakfisk med not i Slidrefjorden, men gikk over til produksjon på land i dammer for mer enn 30 år siden. Rakfisken deres er et rent naturprodukt uten tilsetningsstoffer eller noen form for medisin/vaksinering. 

Syndinposten har intervjuet Audun Øygard (47 år) som i dag driver Trøsvik Gård og har ansvaret for rakfiskproduksjonen.

 

- Hvor lenge har Trøsvik Gård holdt på med rakfiskproduksjon?

- Siden 1973, så vi har 50-årsjubileum i år.

 

- Hva var det som fikk foreldrene dine til å satse på rakfisk på 1970-tallet?

-Min far var inngiftet svigersønn på gården, og ønsket å bidra med noe eget. Valget falt på rakfiskproduksjon.

 

- I dag selger dere blant annet rakfisk på Bondens marked ulike steder på Østlandet i november og desember. Hvordan foregikk salget tidligere?

- Vi kjørte rundt og leverte rakfisk til folk som hadde bestilt. De første årene solgte vi mest til familie og venner, men også til andre. Onkelen min, som bor på Slemdal i Oslo, har hele tiden vært behjelpelig med utlevering av rakfisk til folk i Oslo-området.

 

- Når bestemte du deg for å ta over driften?

- Jeg har alltid hatt lyst til å ta over, helt fra jeg var liten. Jeg overtok driften for 10 år siden, men foreldrene mine bidrar ennå. Faren min mottar fremdeles bestillinger direkte til seg, og han kjører fortsatt ut rakfisk.

 

- I 1973 var produksjonen på 400 kilo. Hvor mye produserer dere nå 50 år etter starten?

- 12 tonn. Det er kvoten vår. Vi er en liten produsent, og vi selger ut all rakfisken hvert år.

 

- Hvor lang tid tar det fra dere legger ned fisken i saltlake til den er klar for salg?

- 10 uker for å sikre ønsket kvalitet.

 

- Tidligere var det kun mulig å kjøpe rakfisk i spann. Nå selger produsentene også vakuumpakket rakfisk. Hva går det mest av?

- Vi selger fortsatt en del rakfisk i spann, men folk foretrekker i stadig større grad vakuumpakket rakfisk.

 

- Når begynte rakfiskprodusentene med graderingen mild, lagret og vellagret rakfisk?

- Rundt 1990.

 

- Hvor viktig er det for Trøsvik å kunne bruke Godt Norsk-merket?

- Det er viktig fordi folk er villige til å betale mer for spesialhåndverk, og fordi mange liker å vite at varen er norskprodusert.

 

- I høysesongen er dere 10 ansatte. Hva gjør du utenom høysesongen?

- Jeg er utdannet lærer, og tanken har vært å jobbe som lærervikar. Det har det imidlertid ikke blitt noe av, rakfiskproduksjonen er en heltidsjobb for meg.

 

- Dammene ligger nede ved Slidrefjorden. Dere hadde noen nervepirrende døgn under ekstremværet Hans. Vannstanden økte, og det kunne føre til ødeleggelser. Heldigvis gikk det bedre enn ventet. Hvor bekymret var du mens det stod på?

- Veldig bekymret, det gikk akkurat greit. Hadde vannet steget 10 cm mer, ville det gått over dammene.

 

- Er det mange hytteeiere som kjøper fisken deres?

- En del, men ikke utpreget mange. Hytteeiere på Syndin har litt å gå på her.

 

- Hvilket tilbehør foretrekker du til rakfisk?

- Jeg er veldig kjedelig, det går i lefse, smør og litt rømme. Rømme gjør seg godt mot den salte fisken.

 

- Hvor ofte spiser du rakfisk?

- For meg er rakfisk mest selskapsmat. Jeg spiser det kanskje 10 ganger i året. Et tips er å spise rakfisk i lefse i solveggen på hytta i påsken. Da smaker det skikkelig godt.

 

- Hva tror du om fremtiden for Trøsvik Gård?

- Det er vanskelig å drive smått. Krav og pålegg fra myndigheter er de samme for små produsenter som for de store. Kravene til dokumentasjon og utstyr er omfattende. Jeg håper likevel at det skal gå an å leve av rakfiskproduksjon i fremtiden.

 

Midtre Syndin Hytteeierforening håper at hytteeiere på Syndin og andre kan få glede av den velsmakende rakfisken til Trøsvik Gård i mange år fremover.

Har du fått lyst til å prøve rakfisken til Trøsvik Gård?

Se hjemmesiden deres for salgssteder og bestilling, www.trosvikgard.no, eller kontakt Audun Øygard på audun@trosvikgard.no / 974 12 344.

 

Tips: Det går fint å fryse vakuumpakket rakfisk.