NY DAGLIG LEDER PÅ SYNDINSTØGA, MARGRETE STRAND

Publisert av Tone Irene Kristiansen den 12.07.23.

Da Peter Hatcher takket for seg på Syndinstøga i slutten av april, var vi svært spent på hvem som nå skulle overta driften av vår kjære Støga. Som hytteeiere, er vi jo bekymret for hva som nå skjer med Støga, men vi trengte ikke å bekymre oss. Den utvalgte til å lede Syndinstøga videre er Margrete Strand fra Ryfoss. Hun er en ung dame, knappe 20 år gammel, men med solid erfaring som ferievikar på Støga gjennom mange år. Hun har faktisk jobbet på Støga helt siden Andres og Randi drev stedet. Syndinposten tok en prat med Margrete for å høre hvilke tanker og planer hun har for Støga framover.

Margrete forteller at hun egentlig ikke hadde tenkt å overta driften av Støga. Hun var fullt opptatt med studier i kriminologi og hun så for seg en akademisk karriere, kanskje en grad eller to. Men så dukket altså dette tilbudet opp: Ville hun bli ny daglig leder på Syndinstøga? Det var en sjanse hun ikke kunne la gå fra seg. Studier kan hun fortsette med senere i livet, men det er ikke hver dag man får tilbud om å drive Syndinstøga. Det er en god erfaring å ta med seg. Hadde dette tilbudet kommet f.eks. om 4 år, hadde hun kanskje vært et helt annet sted i livet, og kanskje ikke vært klar for denne utfordringen. Hun overtok som daglig leder 1. mai, men har ikke rukket å planlegge så mye enda. Eksamen venter i slutten av mai og begynnelsen av juni, men etter eksamen er det 100% Syndinstøga for henne.

Margrete sier hun ikke trenger å planlegge så mye heller dette året. Peter har allerede satt opp et årshjul med planer for året. De kommer til å styre etter dette årshjulet nå, så får det komme justeringer etter hvert. «Pr. nå er det ikke er behov for noen revolusjon på Syndinstøga», sier Margrete, men legger til at hun har mange planer.

En av planene er at hun ønsker å nå ut til en bredere målgruppe. Maten på Støga er et stort fortrinn, så det vil de satse på å videreføre. Rømmegrøten består. Selveste Minda går god for den, det sa hun selv da vi møtte henne på Støga 17.mai. I tillegg til den gode maten, vil Margrete satse på god atmosfære. Syndinstøga skal være et sted man skal føle seg velkommen, spise god mat og i tillegg skal det være et sted man møter andre og kan slappe av.

Puben består. Den brukes mest når det er fint vær, og i den forbindelse ønsker hun seg noen bygningsmessige endringer. Det største ønsket er en større terrasse, for folk elsker å sitte ute på terrassen til alle årstider. Om hun får ønsket oppfylt, gjenstår å se.

Margrete ønsker seg også gode løyper. Hun sier det er viktig at de som brøyter veien og de som kjører løyper om vinteren får kjørt opp vei og løyper tidlig på dagen så folk kommer fram og ut i løypene. Alle løyper fører til Syndinstøga, og det er derfor viktig for Støga.

Ellers er det viktig for henne å være til stede og møte folk som kommer til Støga. Hun elsker å møte folk og å slå av en prat for å høre hva de er opptatt av. Kokken Thomas fortsetter å lage den gode maten. Selv om Peter har tatt med seg sin svarte og svært så hemmelige oppskriftsbok, så er Thomas en erfaren kokk. Han har i sin tid også vært lærling hos Peter. Margrete selv er ikke kokk, så det er bra vi fortsatt kan regne med Thomas. Thomas kommer til å bli her, iallfall en stund, så vi kan bare glede oss.

En ny ting med maten på Støga er at de ikke lenger kommer til å snu om på menyene kl. 15. Slik det har vært nå, har de hatt en lunsj-meny som slutter kl. 15 og en middagsmeny som overtar etter kl. 15. Nå kommer det til å være en meny som gjelder hele dagen. Syndinposten spør om det er aktuelt å innføre en ukemeny på Støga. «Jeg vil gjerne prøve å skape litt forutsigbarhet, men det kan bli noe vanskeligere når man bruker lokale råvarer med kort bestillings-/leveringsfrist», sier Margrete. Det er særlig grønnsaker det kan være vanskelig å vite på forhånd om de får, så da får vi bare følge med på menyene som legges ut slik vi pleier. Det vil også bli tilbud om catering, og vi kan fortsatt bestille fjell-tapas.

Butikken består, men det kommer til å bli mer basisvarer og tørrvarer og ikke så mye ferskvarer som de gjorte sist påske. Ferskvarer er dyre i innkjøp, og de må derfor prises høyere. Da er det ikke alltid er så lett å selge. Ett eksempel er en pakke pølser som Syndinstøga kjøper inn for 76 kroner. For å tjene noe på denne varen, må den prises høyere. Det er utfordrende for både Støga og kundene. Det er mest basisvarer folk kjøper: Melk, brød, egg, tørrvarer. Støga må tilpasse seg dette. Butikken vil imidlertid fortsette å tilby matkasser som kan hentes på Støga til de som er interessert.

Åpningstider er noe Margrete ønsker å se nærmere på. «Det ville vært fint å kunne holde butikken åpen fra kl. 9.00-18.00, og at kafeen kunne være åpen til kl. 20.00», sier Margrete. Hun presiserer at dette med åpningstider på ingen måte er bestemt enda. Hittil har Syndinstøga hatt åpent hver helg hele året. Dette har ikke alltid vært like lønnsomt, så hun vil se på om de kanskje kan ha noe reduserte åpningstider og åpningshelger i lavsesong fra 2024.

Det er tidlig å si så mye konkret om andre planer fremover. Noen hemmeligheter må man få ha.  Dessuten er det snart eksamen. Vi får likevel høre om tanker om «onsdagskafe» for lokale pensjonister, gjerne med interessante foredragsholdere, bingo i lavsesong og andre lokale treff. Det vil bli enkelte arrangementer i regi av Støga også denne sommeren. Hva det kan bli, kan du lese et annet sted i dette bladet.

Margrete sier hun har et motto for driften av Syndinstøga. Det er «Yes, man!». Alt er mulig, og hun bobler nesten over ved tanken på å nå kunne sette alle mulige planer og ideer ut i livet.

Syndinposten ønsker Margrete lykke til. Yes, man! Vi gleder oss til fortsettelsen.