Nye Syndinstøga - En samtale med Peter Hatcher

Nye Syndinstøga - En samtale med Peter Hatcher

Publisert av Tone Irene Kristiansen den 23.02.20. Oppdatert 24.02.20.

Syndinposten tok i høst turen innom Syndinstøga for å høre med Peter Hatcher hvordan det første året som driver av Syndinstøga har gått. Vi hadde gått hele sommeren og gledet oss over høye smørbrød og god kaffe, og nå ville vi høre litt nærmere hvordan han opplever livet på Syndin.

Peter kom til Syndin høsten 2018, og han hadde med seg gode erfaringer fra restaurantbransjen. Før han kom til Syndin, drev han restaurant i Oslo med 28 sitteplasser. Han har også vært kjøkkensjef hos Essens Catering. Mat er noe han kan, det har vi både sett og smakt.

Peter forteller at det første året på Syndinstøga naturlig nok har bestått av prøving og feiling. Blant annet følte han det var store utfordringer i vinter- og påskeferien fordi han ikke hadde nok erfaring fra drift på Syndin. Den største utfordringen har vært å tilpasse driften med personale og råvarer til stor variasjon i antall besøkende. Nå etter ett år på Støga, ser han fram til den kommende sesongen. 

Det har vært brukt mye penger på oppussing og vedlikehold av Støga, og Peter sier han har mye støtte i eierne av Syndinstøga. Det er en fordel med deres lokalkunnskap, og at de kan hjelpe til med håndverksmessige ting. Han trekker spesielt fram Odd Magne Grythe som en av de gode støttespillerne.

Økonomisk går det litt bedre, men butikken trekker ned i regnskapet. "Folk må handle mer hvis butikken skal bestå," sier Peter. "Det holder ikke å kjøpe et brød og noen aviser. Folk må handle mer". Lav omsetning er den største utfordringen med å drive butikken. Peter prøver å ha et visst sortiment i butikken, men det er vanskelig å vite på forhånd hva folk vil ha.

Syndinposten oppfordrer aller sine lesere om å slå ring om butikken og handle inn maten til hytta der. I siste "meningsmåling" Peter la ut på Facebook, viste et klart flertall at folk ønsker å ha butikk på Syndin, så nå er det opp til oss.

Visste du forresten at du kan bestille mat fra butikken og så det står pakket og klart når du kommer på hytta? Hvis du sender handlelisten din til Peter på forhånd, vil han også kunne skaffe ting han normalt ikke har i butikken, f. eks. kortreiste ferske urter, eller grønnsaker han normalt ikke har i butikken. Hvis det er ting på handlelista di han ikke kan skaffe, får du beskjed om dette så du kan ta med selv på veien til hytta. Tenk så mye tid du kan spare ved å la Peter ta handlingen for deg!

Peter kan også levere catering til hytta di om du f. eks skal ha et lite lag. Du må bestille på forhånd, og han kan levere mat til lag fra 10 personer og oppover. Hva sier du til f. eks å bestille en 3 retters meny som kan bestå av laks til forrett, reinsdyrstek el.l. til hovedrett + en dessert? Eller du kan bestille fjell-tapas som kan bestå av Tyin-lam, hjort fra området, rakfisk, fjellørret fisket i Syndinvannene og et utvalg gode oster fra Valdres. Han kan også lage forskjellige gryteretter. Her er det bare fantasien som setter grenser. Kortreist og godt. Se menyer og forslag på www.syndinstoga.no

Mens Syndinposten sitter og snakker med Peter, kommer Anita og Peder Haaland innom for å takke for i går. De har vært på rakfisklag dagen før, og er godt fornøyde kunder.

Det har vært et hektisk år, og selv om Peter trives godt, sier han det var godt å få ansatt en person til på heltid. Fra 1. november kom Peters søster Margaretha Hübinette som nyansatt medarbeider på Syndinstøga. Hun har tatt ett års permisjon for å jobbe med Peter. Det er spesielt når det er selskaper og arrangementer på Støga at Peter føler han trenger mer stabil hjelp enn han har hatt til nå. "Det skal også bli godt å kunne få litt mer avlasting innimellom", sier Peter.

Planene framover er å fortsette å utvikle Syndinstøga. Peter ser for seg mer helårsdrift med selskaper og arrangementer. Eierne har planer om å bygge ut flere utleieleiligheter som kan brukes til overnatting for bedriftsmarkedet etc. Han ser for seg at bedrifter fra fjern og nær kan bestille f. eks. team-building, møter eller julebord, gjerne med innlagte arrangementer som øl-smaking, hundekjøring el.l.

Til glede for oss hytteeiere, ønsker Peter å holde Syndinstøga åpen i helgene.  Etter uke 8, som er vinterferien for Oslo-beboere, holder Støga åpent i helgene fram til påske, hele påsken, samt helgene etter påske fram til sommersesongen starter med vanlige åpningstider til St. Hans.

For dere som lurer på puben: Den vil holde åpent etter behov. Følg med på Støgas hjemmeside www.syndinstoga.no

Syndinposten ønsker Peter lykke til med framtidsplanene. Vi ses på Støga!