Nytt vertskap på Syndinstøga

Nytt vertskap på Syndinstøga

Publisert av Tone Irene Kristiansen den 21.06.18.

SAMTALE MED ODD MAGNE GRYTHE.

Etter mange år, har Andres og Randi lagt inn årene, solgt sitt livsverk, Syndinstøga. Som hytteeiere på Syndin, er vi selvsagt svært spente på hva dette vil bety for oss hytteeiere. Syndinposten har derfor tatt en prat med en av de nye eierne, Odd Magne Grythe.

Odd Magne har holdt til på Syndin i mange år. Han er en kjent skikkelse i bygdas næringsliv, og en av eierne av Tveitabru Bygg. Han har selv hytte i området, og Syndin har vært en del av hans liv fra barnsbein av. Odd Magne forteller at hans kjærlighet til Syndinområdet var det som gjorde at han har deltatt aktivt i investeringen i denne fasen av Syndins utvikling.

«Da Syndinstøga lå ute for salg, kjente jeg på et ansvar for å ivareta den sterke rolle Støga har som midtpunkt og bidragsyter til natur, kultur og miljø på Syndin. Jeg kjenner Syndin med sitt særpreg», sier Odd Magne. «Andres og Randi har gjort en god jobb med å etablere og drive Syndinstøga i den ånd område trenger. Det er et ansvar det er viktig å forstå også i fortsettelsen, slik at tilbudet samsvarer både med naturperlens egenart og brukernes behov», fortsetter han.

«Det betyr at det blir bare mindre endringer nå. Ideene og muligheten er mange, og vi skal nok vurdere utviklingen nøye framover», sier Odd Magne ettertenksomt. Han håper de som eiere og drivere vil klare å forsvare investeringen, og dermed gi fastboende og hytteeiere tilbud som folk vil trives med.

De siste ukene har Syndinstøga gjennomgått en forvandling. Den lyse brunfargen er erstattet med en mørk brun. De røde vinduskarmene er erstattet av hvite karmer. Inngangspartiet er bygget inn, og dette gir større plass i gangen innenfor. Når Syndinposten er på besøk, er det full aktivitet inne. Veggene blir beiset i en varm brunfarge, det legges nye gulv og kjøkkenet er også under endring. Odd Magne viser stolt rundt og forteller om framtidsplanene: Han tenker å lage et nytt terrasserekkverk i glass på verandaen slik at folk riktig kan nyte den flotte utsikten fra Støga. Terrassevarmere kan bidra til økt trivsel, slik at besøkende i større grad kan nyte sin mat og drikke på terrassen uten å fryse. Kanskje også større vinduer med tiden slik at den flotte utsikten kommer mer til sin rett også innenfra.

«En kjepphest og en utfordring», sier Odd Magne med et lurt glimt i øye, «er at å komme til en lukket dør når man kommer til Støga, det må vi prøve å unngå». Men, å holde hele Støga åpen med utvidet åpningstid kan bli vanskelig. Derfor er det behov for et mindre lokale som kan holdes åpent utenom den vanlige åpningstiden. Det er i slike tilfeller at begrepet pub kommer inn. Derfor planlegges det et slikt lokale, som de nye eierne og driverne håper vil bli en kjærkommen tilvekst i tilbudet.

En fjellpub, ikke en Syndins bule, men en kveldsåpen møteplass for fjellfolk. Den kan holde åpent også når det er selskap på Støga. Den blir i leiligheten mot sør, og i tilknytning til puben kan det bli aktuelt å etablere trapp og en uteplass på baksiden av Syndinstøga. Det vil være mulighet for å kjøpe både mat og drikke og treffe andre fjellfolk. Menyen må de komme tilbake til, kanskje hamburger og pizza  eller kanskje noe helt annet. Det vil være en TV-skjerm der man f. eks vil kunne se fotballkamper, skirenn eller andre ting flere ønsker å se. Odd Magne understreker overfor Syndinposten at puben er tenkt å være et møtepunkt for hyttefolk.

Odd Magne forteller at med puben kan muligheten åpnes for drift også på flotte vinterdager utenom vinterferien og påsken.

Odd Magne vil fungere som daglig leder for Syndinstøga. Han vil ikke bo på Støga, men kanskje ha et kontor der. De har fått gode folk til å drive Støga. Dette er etter det Syndinposten forstår Øyvind, Ola og Runar. Friske gutter med både ideer og evner. Sistnevnte er den nye kokken og vi gleder oss til å se hva slags retter han kan trylle fram. Lokal og kortreist mat er med i planene. Kanskje kan det også bli catering fra Støga, om interessen er der.

Syndinposten spør om hvordan det blir med tilstelninger og arrangementer framover. Odd Magne er svært positiv til dette. Han mener at både Syndinrennet og andre arrangementer som har vært knyttet opp til Støga er fine aktiviteter som passer godt inn i driften.

Han er svært opptatt av gode skiløyper, og han ønsker et godt samarbeid med løypelagene og veilaget. Når Syndinposten påpeker at det er viktig at det også finnes løyper som går i småkupert terreng slik f. eks løypa rundt Midtre Syndin, er Odd Magne helt enig i dette. «Det skal finnes gode løyper på Syndin,» framholder han og påpeker at selv om det brøytes stadig flere veier på Syndin, så må de som brøyter ta et medansvar for best mulig å opprettholde de kryssende skiløypene. «Brøyterne må ikke glemme skiløypene når de brøyter,» sier han. En garasje for løypemaskiner ved Støga er heller ikke en fremmed tanke.

Til alle dere som kanskje var bekymret: Ja, det vil fortsatt være dyr på Støga om sommeren. Rømmegrøten består, og ja, du kan fortsatt bestille Støga til selskap. Selskapsvirksomheten kan også profitere på et utvidet tilbud. Et eksempel kan være en lavvo i terrenget der man kan ha en suppestasjon dersom selskapet ønsker aktiviteter rundt arrangementet sitt. I forbindelse med selskapelighet, er det planlagt utbygging av flere enheter til utleie for å dekke etterspørsel etter sengeplasser / overnatting ved arrangementer / selskap. Han tenker seg en utvidelse til rundt 30-40 senger.

Det blir markedsdag og ja, det vil bli rakfiskaftener til høsten. Kanskje blir det en får-i-kål helg, men det er ting vi får se på etterhvert.

Butikken består. Den er ikke lønnsom, men er et viktig tilbud for hyttefolket. Det får vi hyttefolk ta med oss, at å handle i butikken sikrer dens videre drift(red. anmerkning).

Uteområdet på Støga blir ikke et lager for maskiner. Maskinene skal være på jobb, men vi hytteeiere er hjertelig velkommen til å bestille graving og annet maskinarbeid som før.

Odd Magne er i det hele tatt opptatt av hyttefolkets ve og vel. De ønsker fortsatt å tilby hytteservice, scooterkjøring og andre ting hyttefolk etterspør. Tilbudet vil kanskje også bli utvidet. Hjertestarteren skal fortsatt få henge på Støga, og Midtre Syndin hytteeierforening ønskes hjertelig velkommen til fortsatt å ha sine arrangementer og årsmøter på Syndinstøga. Er det noe du savner på Støga? Noe du ønsker annerledes? Gi gjerne tilbakemeldinger om behov, ros og ris, sier Odd Magne. Syndinstøga er til for hyttefolk i området og de nye eierne satser på oss. Nye Syndinstoga åpner i morgen, fredag 22. juni. Fredag 29. juni blir det åpningsfest for alle. De 100 første får et tilbud om en tre retters middag.

Midtre Syndin hytteeierforening gratulerer, og ønsker de nye eierne velkommen og lykke til.